2017 Faaliyet Raporu

A | a
title

2017 YILI FAALİYET RAPORU

Yıldırım Ailesi, yarım asrı geçen şirket kültürünün bir birikimi olarak sanayi ve ekonomi alanında erişmiş olduğu gücü ve seviyeyi, sosyal sorumluluk bilinciyle, ülkemizin ve Türk insanının, eğitim, sağlık ve kültürel alanda gelişimine aktarabilmek amacıyla 2015 yılında Garip ve Zeycan Yıldırım Vakfı’nı kurmuştur.

Vakfa ismini veren Garip Yıldırım 1964 yılında Samsun’da ilk işletmesini kurarak ticaret hayatına atılmış, kazanmış olduğu ticaret geleneği ve bilgilerle çocukları Ali Rıza, Yüksel ve Mehmet Yıldırım’ın da iş hayatına atılmalarına öncülük etmiştir. Yıldırım Şirketler Grubu, aile büyüklerinden almış oldukları örf, adet, bilgi birikimi ve değerlerle geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemektedir.

Vakfımız, amaçları doğrultusunda faaliyetlerini en etkin şekilde sürdürebilmek maksadıyla, ilk yılında önceliğini idari yapısını ve teşkilatını kurarak, işleyişinin belirli kurallara göre düzenlenmesini sağlayacak olan yönetmeliklerin hazırlanmasına vermiştir. Bu aşamayı kısa bir sürede gerçekleştiren vakfımız, 2015 – 2016 eğitim ve öğretim yılında toplam 35 öğrenciye yüksek öğrenim bursu vermiştir.

Vakfımız burs yönetmeliğimiz doğrultusunda 2016 – 2017 eğitim öğretim yılında 82 öğrencimize Lisans ve Yüksek Lisans bursu vermiştir. Burslarımız karşılıksız olarak verilmektedir. 2017 – 2018 eğitim öğretim yılında 130 öğrenciye burs verilmektedir. Kuruluşumuzdan bu yana geçen iki sene içinde verilen bursların tutarı 347.850 TL’ye ulaşmıştır.

Vakıf burslarımız tüm ülkeyi kapsayacak şekilde verilmektedir. Bunun en güzel göstergesi öğrencilerimizin Türkiye’nin 26 farklı ilindeki 48 üniversitede eğitimlerine devam etmesidir.

Vakfımız ayrıca bu dönem içinde iftar yemeği, engellilere yürüteç alınması ve sosyal yardım başlıkları altında toplam 35.000 TL değerinde bağış yapmıştır.

Vakfın bundan sonraki hedefleri eğitim, sağlık ve kültür alanlarında Türkiye’nin daha hızlı bir şekilde gelişmesine katkı sağlayacak olan projeleri hayata geçirmek olacaktır. Bu kapsamda öncelikle vakıf mal varlık ve gelirlerinin artırılması planlanmış ve Yıldırım kardeşler tarafından Elazığ’da bulunan bir benzin istasyonu otel ve market vakfımıza bağışlanmıştır. Bağışlanan bu tesis kiraya verilerek vakfımız sabit bir gelire kavuşmuştur.

Vakıf merkezimiz 2017 yılı sonunda halen inşaatı devam eden şirket genel merkezi binasına taşınacaktır. Bu binaya taşınılması ile birlikte konferans salonu, sergi salonu ve dershaneleri ihtiva eden geniş imkânlar elde edilecektir. Vakfımız 2018 yılı başından itibaren de buradaki imkânları kullanılarak, özellikle kültürel alandaki sosyal sorumluluk faaliyetlerini planlayacaktır.

Vakıf genel merkezindeki faaliyetlere ilave olarak Vakıf Kurucular Kurulu üyelerimizin sahibi bulunduğu Beykoz Kundura Fabrikası tesislerinde de kültür, sanat festivalleri ve etkinliklerinin düzenlenmesi ve desteklenmesi planlanmaktadır.

Ülkemizin kalkınmasına destek sağlanması kapsamında 2017 – 2018 yılından itibaren her sene lisans ve yüksek lisans öğrencilerini kapsayan inovasyon yarışmaları düzenlenecektir. İlk yarışmamızın teması “Çevre Dostu ve Güvenli Madencilik” olarak belirlenmiştir.

Vakfımız orta ve uzun vadede kurucularımız, şirketlerimiz ve diğer bağışçılardan elde edilecek gelirlerle;

-                      Eğitim kurumu, sağlık kurumu, sosyal tesis ve kültür merkezi gibi kalıcı eserleri,

-                      Yedi farklı kategorideki bursları,

-                      Eğitim, sanat ve sporda ödül programları,

-                      Kültür ve sanat etkinlikleri destek programları,

-                      Konferans, sempozyum, seminer gibi etkinlik ve organizasyonları gerçekleştirmeyi planlamaktadır.

İleride “Vergiden Muaf Vakıf” statüsünün kazanılması ile birlikte sağlanacak ilave imkânlarla geniş çaplı kalıcı projeler ve düzenli programların hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Halen şirketlerimiz tarafından Türkiye’nin değişik bölgelerinde yaptırılmakta olan okul projelerimiz Vakfımız tarafından da yakinen takip edilecek ve desteklenecektir.

Vakıf Kurucular Kurulu üyelerimizin sahip olduğu Yıldırım Şirketler Grubunun sosyal sorumluluk projeleri kapsamında öncelikli tercihi eğitim ve eğitim yapıları olmuştur. Bugüne kadar bu kapsamda hizmete girmiş okullar aşağıdadır.

Samsun Garip - Zeycan Yıldırım Fen Lisesi:

Samsun Atakum merkezde bulunan Garip -Zeycan Yıldırım Fen Lisesi inşaatımız 2007 yılında tamamlanıp Milli Eğitim Bakanlığı’na  hibe edilmiştir. 10 dönümlük bir alana sahip olan okulda 20 derslik, 7 Laboratuvar, 1 kütüphane, 1 konferans salonu, 1 yemekhane mevcuttur. Okula bitişik olarak 180 öğrenci kapasiteli bir yurt binası da bulunmaktadır.

Elazığ Zeycan Yıldırım Endüstri Meslek Lisesi:

Elazığ ili O.S.B kampüsü içerisinde  ‘’ Eğitime %100 Destek Kampanyası’’ kapsamında Etikrom A.Ş. ile Elazığ Valiliği  arasında 2015 yılında imzalanan protokol ile  endüstri ve teknik meslek fonksiyonlu 24 derslikli lise tasarım ve inşaatı çalışmalarına başlanmıştır. İnşaat çalışmaları 2006 yılı sonunda  bitirilmiş, Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğünce geçici kabulü yaptırılmıştır.

10.000, m2 kapalı alana sahip olan lise binasında 24 derslik, 8 adet laboratuvar, 473 kişi kapasiteli konferans salonu, kapalı spor salonu, masa tenisi salonu, sığınak, kütüphane, kulüp odaları, mutfak, kantin, yemek salonu, atölye, kapalı ve açık teneffüs alanları, yönetim ve servis bölümleri yer almaktadır. Protokol içeriği ve gereğince eksiksiz olarak bitirilen binada 2016 eğitim yarı yılı itibari ile eğitim öğretime başlanmıştır.

Yılport Lojistik Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi

Kocaeli ili Dilovası ilçesinde ‘’ Eğitime %100 Destek Kampanyası’’ kapsamında Yılport Konteyner Terminali ve Liman İşletmeleri A.Ş. ile Kocaeli Valiliği  arasında 12.05.2012 tarihinde imzalanan protokol ile lojistik endüstri ve teknik meslek fonksiyonlu 24 derslikli lise tasarım ve inşaatı çalışmalarına başlanmıştır. 2015 yılında uygun kamusal arsanın tahsisi ile başlayan inşaat çalışmaları 2017 yılı başında bitirilmiş, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğünce geçici kabulü yaptırılmıştır.

11.000, m2 kapalı alana sahip olan lise binasında 24 derslik, 8 adet laboratuvar, 473 kişi kapasiteli konferans salonu, kapalı spor salonu, masa tenisi salonu, sığınak, kütüphane, kulüp odaları, mutfak, kantin, yemek salonu, atölye binası, 3 adet atölye binası dersliği, kapalı ve açık teneffüs alanları, yönetim ve servis bölümleri yer almaktadır.

İnşaat, konum, proje, yapım kalitesinin üst seviyede gerçekleştirilmiş olması üzerine eğitim öğretime açılmadan okulun statüsü norm okul seviyesine çıkarılmış, bu doğrultuda ek protokol imzalanmıştır.

Hedefimiz, vakıf tarafından büyük bir özveri ve kapsamlı bir planlamayla meydana getirilen kalıcı eserlerin yaşatılmasını ve her zaman için sundukları hizmet kalitesinin en üst seviyede olmasını sağlamak üzere, işletme sorumluluğunu da üstlenmektir. Bu surette, meydana getirilmiş ve vakfımızın adını taşıyacak olan bu eserler her zaman için örnek olacak ve toplumsal duyarlılık bilincinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak, Türkiye’nin daha hızlı bir şekilde gelişimine ve itibarının her alanda artmasına destek olacaktır.